Doc Jos Benders

De ‘Jean Nelissen Award’;

13-04-2018 Jean Nelissen Award voor sportcommentator Evert ten Napel

Ten Napels carrière begon al in 1970. In 1978 werd hij bekend met zijn radioverslag van de WK-finale tussen Nederland en Argentinië.

Een van zijn grote wapenfeiten is de verslaglegging voor televisie van de halve finale van het EK in 1988 tussen Nederland en Duitsland. Ten Napel versloeg voor Studio Sport vele wedstrijden van Oranje en de internationale en nationale voetbalcompetitie.

Bekijk de uitzending

16-04-2016 Jean Nelissen Award voor sportcommentator Hugo Camps

Hugo Camps, sportcolumnist van NRC Handelsblad en sportfotojournalist Tonny Strouken zijn de winnaars van de Jean Nelissen Award 2016. Zij krijgen de prijs, die is vernoemd naar de legendarische Maastrichtse sportjournalist en wielercommentator Jean Nelissen, op 16 april uitgereikt door voormalig wielerliefhebber en voormalig minister-president Dries van Agt, tevens een groot bewonderaar van Nelissen. De uitreiking vindt plaats tijdens een bijeenkomst in Hotel Derlon in Maastricht aan de vooravond van de Amstel Gold Race 2016. Thema van de avond is: ‘Daarom zijn wielerjournalisten onsterfelijk’. 

De in 2010 op 74-jarige leeftijd overleden Jean Nelissen was jarenlang chef sport bij dagblad De Limburger. Landelijk genoot hij vooral bekendheid als wielerverslaggever bij Studio Sport, een functie waarin hij het grote publiek versteld deed staan van zijn encyclopedische kennis van alles wat met wielrennen te maken had. Hij schreef in totaal 23 boeken over zijn geliefde sport.

Als eerbetoon aan de nestor van de wielerjournalistiek werd vijf jaar geleden een prijs naar hem genoemd. De eerste Jean Nelissen Award werd in 2011 uitgereikt aan Mart Smeets, vriend en collega van Nelissen. De bijeenkomst op 16 april in Hotel Derlon aan het Onze Lieve Vrouweplein (volgens velen het meest ‘Franse’ plein van Nederland) wordt bijgewoond door vrienden van Jean Nelissen alsmede een groot aantal collega’s.

De presentatie van de avond is in handen van Mart Smeets. De jury die de Jean Nelissen Awards 2016 heeft toegekend bestaat uit wielerjournalist Gio Lippens (namens de Nederlandse sportpers), Danny Nelissen (wielercommentator en neef van Jean), Mart Smeets (ex-collega van Jean), Bart Jungmann (auteur van het boek ‘Jean’), mr. Johan Boermann (juryvoorzitter en voormalig directeur van Media Groep Limburg) en Jos Benders (initiatiefnemer van de prijs en mantelzorger van Jean).

Chapeau Magazine 2016

30-11-2011 Jean Nelissen Award voor sportcommentator Mart Smeets

ANP 2011

© Chameleon Design 2015